Feilsøke basshøyttaler

Har du problemer med basshøyttaleren din? Her får du de viktigste punktene for feilsøkingen.

Det er alltid fortvilende med et produkt som ikke fungerer slik man ønsker. Likevel behøver det ikke være noe galt med produktet i seg selv. Vår erfaring viser at man i veldig mange tilfeller har ytre faktorer som påvirker produktets uønskede oppførsel. I mange tilfeller kan det være snakk om faktorer som man enkelt kan luke ut og rette opp i på egenhånd.

Følgende tre punkter beskriver de vanligste problemene man kan oppleve med en basshøyttaler:

  • Basshøyttaler gir ikke lyd fra seg
  • Lyden i basshøyttaler faller bort mens det spilles musikk
  • Det kommer ulyder fra basshøyttaler

Basshøyttaler gir ikke lyd fra seg

Har man en basshøyttaler som ikke gir lyd fra seg, så har man ikke så veldig mange flere mulige årsaker enn følgende to:

  • Basshøyttaler får ikke signal fra forsterker
  • Basshøyttaler er defekt

Det kan variere litt hvilken fremgangsmåte man bør bruke for å utelukke det ene av de to alternativene. Selv om det er mest vanlig at basshøyttaleren ikke får signal av en eller annen grunn, så kan det være enkelt å utelukke selve basshøyttaleren som syndebukk. Det vil være naturlig å starte med å kontrollere forsterkeren som basshøyttaleren er tilkoblet. Lyser forsterker? Ser du noe unormalt på høyttalerkabler mellom forsterker og basshøyttaler? Om alt ser fint ut er neste punkt å slå av stereo, koble fra høyttalerkabel på forsterkeren som går til basshøyttaler. Så finner du et 9V batteri (samme type som brukes i brannvarslere). Koble høyttalerkabler som går videre til basshøyttaler sammen med 9V batteriet. Da skal du få en liten respons i basselementet, hvor det beveger seg bittelitt inn eller ut når du legger batteriet mot høyttalerkablene til bassen, eller direkte på basshøyttalerens spole.

Om du IKKE får respons i basshøyttaleren etter å ha prøvd batteri-testen, så er det naturlig å tro at det kan være noe feil med selve basshøyttaleren. Neste steg vil være å ta hånden din på basshøyttaleren og skyve den forsiktig innover. En helt ny basshøyttaler kan være litt stiv i opphenget, men skal likevel kunne flyttes på. Men de aller fleste basshøyttalere vil være relativt myke og lette å flytte på når du skyver på det. Dersom basshøyttaleren skulle oppleves helt stiv, litt treg eller til og med gi deg tydelige skrapelyder når du skyver på den, så er det tydelig tegn på at den har tatt skade av bruken. Dette vil du aldri oppleve på en helt fabrikkny basshøyttaler. Men har du kjøpt den brukt eller har koblet den opp på nytt i ny stereoløsning, så er muligheten til stede for at basshøyttaleren har "symptomer" på å være godt brukt tidligere.

Dersom du FÅR respons i basshøyttaleren etter å ha prøvd batteri-testen, så er det naturlig å gå videre med feilsøk av forsterker. Se egen artikkel i link her.

Lyden faller bort

Har man en basshøyttaler hvor lyden faller bort mens det spilles musikk, kanskje periodisk eller bare ved høyere volum, så skiller problemstillingen seg litt fra punktet ovenfor. Dette kan veldig ofte tyde på at basshøyttaleren og / eller forsterkeren som driver den ikke er helt fornøyd med tingenes tilstand. Følgende punkter står sentralt i feilsøkingsprosessen:

  • Motstand (ohm) - kontroller at motstanden på basshøyttaler er innenfor det som forsterkeren er oppgitt å kunne håndtere. Typisk, om man har parallellkoblet en basshøyttaler på 2x1 ohm til 0,5 ohm samlet motstand på forsterker som bare er stabil ned til 1 ohm (slik de fleste bassforsterkere er), vil kunne føre til at forsterkeren kutter signalet til basshøyttaler når du starter å dra på med litt volum.

  • Kontaktvansker - selv om det er logisk for de fleste, så viser all erfaring at kontaktvansker på kabler til og fra basshøyttaler, basskasse, terminaler, forsterker ofte er en gjenganger. Også her er det typisk at man har god nok kontakt til å spille på lavere volum, før forsterkeren reagerer når man drar på med mer volum.

  • Strøm - om det viser seg at forsterkeren kobler ut på samme tid som du mister lyd i basshøyttaleren, så tyder det meste på at forsterkeren ikke har den strømtilførselen som den krever. Se egen artikkel i link her.

  • Kortslutning i basshøyttaler - en basshøyttaler som har fått delvis brent spole kan i mange tilfeller holde følge på lavt volum. Når man skrur opp volumet eller over tid har fått mer varme i basshøyttalerens spole, så vil en forsterker kunne reagere først når volumet og kreftene økes.

Det kommer ulyder fra basshøyttaler

En basshøyttaler med ulyder er aldri noe moro. Ofte kan det være vanskelig å avgjøre ut i fra lyden hva som egentlig er galt. Vi prøver likevel å skille mellom ulike tilfeller:

  • Skrapelyder - normalt forekommer det skrapelyder først når basshøyttaleren har fått brent spole etter litt for god bruk over litt for lang tid, og det kan skje selv den mest erfarne og det kan skje allerede første kvelden i bruk om man er ivrig nok. Ofte er det mulig å se inn på basshøyttalerens spole om man bruker en god lommelykt for å lyse. Om spolen ikke har tendenser til å se brent ut og heller ikke ser ut som et godt gammeldags fuglereir, så kan det i noen tilfeller være snakk om skjevhet i opphenget som gjør at basshøyttaleren ikke beveger seg korrekt. I et sånt tilfelle kan det være lurt å forhøre seg med utsteder av produktet for videre veiledning.

  • Poppelyder - her kan vi gjerne skille mellom poppelyder som kommer kun når man slår stereo av og på, og poppelyder som oppleves nærmest konstant mens stereo er på. Førstnevnte forekommer typisk dersom forsterkeren får et remote- / styrestrømsignal som gjør at den slår seg på før den øvrige bilstereoen slår seg på. Typisk om man har hentet strøm fra et lys, sigarettenner eller lignende. Så langt det lar seg gjøre er det anbefalt å hente styrestrøm til forsterker fra bilens spiller / radio eller fra et høynivåadapter som generer styrestrøm basert på høynivåsignal ut fra bilens originale stereo. Skulle man ha et tilfelle med mer konstant poppelyder i bassen etter å ha slått den på, så er det grunn til å tro at det foreligger noe problemer med forsterkeren som er oppkoblet. I et sånt tilfelle kan det være lurt å forhøre seg med utsteder av produktet for videre veiledning.

  • Konstant lavfrekvent støy og / eller during - også dette tilfellet er normalt basert på problemer med signalet som bassen får, eventuelt ikke får som den skal, i fra forsterkeren. Her vil det være naturlig å gå videre med feilsøk av forsterker. Se egen artikkel i link her. Eventuelt kontakt utsteder av produkter for videre veiledning.